Televizní Viróza Samsung LE32B650

9 komentářů

Tohle nebude moc záživné, ale možná pro někoho, kdo se chystá koupit novou bednu a nesledoval nijak detailně trendy (jako já) to může být i zajímavé. Něco se totiž přece jen změnilo.

Vydělávat peníze bez jejich utrácení is pointless.

Místo toho, abych někde lítal venku jsem celý prodloužený velikonoční víkend (resp. ještě i minulý čtvrtek a pátek) proležel v posteli s nějakou virózou. V sobotu už mě to začlo štvát a rozhodl jsem se pro nějakou kompenzaci. Po krátké analýze rozhodnutí padlo na nákup nové bedny. Udělal jsem rychlou rešerži trhu, naládoval se práškama a zajel na otočku pro vybraný kousek do Alzy.

Na televizi nekoukám.

Zde je nutno podotknout, že posledních pět let jsem tu měl miniaturní klasickou bednu o úhlopříčce nepodobné rozměrům monitoru supermarketové pokladny. Tedy nejsem rozhodně televizní maniak a tenhle muzeální  kousek po prarodičích tak nějak naplňoval moje potřeby blikajícího generátoru ruchů na okraji mého zorného pole. Navíc pro přehrávání filmů přece máte počítač s kvalitním LCDčkem, že jo. Nebo ne?

Podmínky kvalifikace.

LCD, FULL HD, DVB-T tuner, velikost kolem 32" (mám to tu holt malé, no), pěkný design. A něco navíc - což se nakonec ukázalo jako USB 2.0 Video a LAN. Vítězem je: Samsung LE32B650.

Filmy? Zapomeňte na PC.

Budu se věnovat jen tomu co může být zajímavé pro ty, co nekupovali televizi v posledním půl roce:

USB 2.0 Video - vezmete svůj flash disk nebo lépe externí USB 2.0 HDD na kterém máte svoje oblíbené filmy a seriály a připojíte ho rovnou k televizi. Listování obsahem disku a přehrávání provádíte normálně přes dálkový ovladač od TV. Příjemné. Nevýhodou je, že pokud máte disk připojený k TV nemůžete ho mít u PC. Samozřejmostí je i obligátní prohlížení fotek a přehrávání hudby v MP3, ale to dneska umí snad skoro všechno.

LAN & DLNA. Takže to první znamená, že na televizi máte oproti klasickému setu konektorů (VGA, SCART, HDMI apod...) ještě konektor LAN (RJ45) do normální počítačové sítě. DLNA je pak standard pro sdílení obsahu (video, obrázky, hudba) mezi spotřební elektronikou. Jak to tedy funguje? Bednu zapojíte do své počítačové sítě (lépe kabelem, přinejhorším i WiFi) a na svém PC pustíte program DLNA Server (je dodáván na CD u televize). V televizi pak tento server navolíte jako zdroj signálu a pak už jen dálkovým ovládáním TV listujete v adresářích na svém PC disku a vybíráte si to, co si chcete pustit. Výhodou tohoto řešení je i to, že můžete přikázat DLNA serveru, aby vám video před tím než ho pošle z PC do TV v realtimu překódoval (může se totiž stát, že video bude v nějakém exotickém formátu, který PC umí a televize ještě ne). Fungují nejen DivX videa, ale i obvyklé kontejnery .MOV, .AVI a třeba .MKV a to včetně českých titulků. Na žádné závažné problémy jsem nenarazil.

Internet@TV. Pro přímé přehrávání videí z YouTube na TV bez použití PC, prohlížení fotek na Flickru apod. Já takhle třeba sjíždím Červeného trpaslíka na YouTube. Samozřejmě televizi musíte mít stejně jako v předchozím bodě připojenou do počítačové sítě a tady navíc i k Internetu.

Jistě, je tu ještě možnost připojit televizi přes VGA konektor, Video-OUT z videokarty PC nebo HDMI (též z PC). Ale ani jedno mi nepřipadá dost pohodlné a televize vždy o tomhle byla. Nechcete přece nic řešit, jen mačkat tlačítka na dálkovém ovladači ;-)

Signál je král.

Pozemní digitální vysílání (ČT, NOVA, PRIMA a další)  občas trpí akutní kostičkovou vyrážkou. V době, kdy všichni ostatní přecházejí na pozemní HD digitální vysílání v MPEG4, tak my horkotěžko se zpožděním zavádíme MPEG2 v SD. Vize se u nás holt nenosí, takže šance přeskočit jednu technologickou etapu se prostě nekonala. Nečekejte tedy buhví co. Na hranách rychle pohybujících objektů nebo naopak detailních (resp. kontrastních) statických log TV stanic a textů jsou občas kostičky (artefakty jpeg komprese), stroboskop, zvláště v hudebních klipech, je celoobrazovková kostičková smrt. Neudělá s tím moc ani kvalitní vyhlazovací technologie v TV (která mimochodem funguje velice dobře při přehrávání různých DivX videí s nízkým rozlišením). Ale pokud máte zdroj kvalitního signálu což je HDrip,  Bluray placka, ale s přihmouřeným okem i DVD, tak to je pak úplně o něčem jiném.

Televize 2.0

Že jsou nové televize krásné a ploché je pro mě stále přidaná hodnota na hranici rozlišitelnosti. Ale výše zmíněné funkce (chtělo by se říct - konečně!) už se k ospravedlnění nějaké té investice použít dají. Takže závěr: Pokud budete kupovat novou televizi dejte si pozor, zda-li všechno co jsem zde popisoval má - může se vám to sakra hodit. Jinak přeji pěkný den a koukejte radši vypadnout někam ven :-)

Praktické zkušenosti (doplněno)

USB 2.0 HDD
+ funguje přetáčení filmu (u naprosté většiny)
+ dokud TV nevypnete tak si pamatuje místo ve filmu u kterého jste naposled přerušili přehrávání
+ bezproblémové titulky (.sub) (pozor, titulky se opravdu musí jmenovat stejně jako film - narozdíl od třeba VLC Playeru na PC, který je schopen ulovit v adresáři titulky, které mají i trošku pozměněný název souboru od toho filmového). Titulky se dají nastavit ve třech velikostech.
- neporadí si s některými kodeky (nastalo jen dvakrát - jednou u audia nějakého japonského anime (asi OGG) a pak u něčeho podivného zakukleného v .mkz)
- nepřehraje korektně DVD zkopírované na HDD (máte originální DVD, ale abyste ho nemuseli někde hledat tak si jej celé tak jak je okopírujete na disk - problém je v tom, že TV vám soubory .VOB přehraje, ale zobrazuje je ve špatném poměru - čtverce, takže veškerý obraz je pak deformovaný a nedá se to nikde nastavit)

DLNA server
- titulky dobře fungují jen s přiloženým DLNA serverem WiseLink (Samsung), který je zřejmě schopen je poslat do TV jako text, ostatní by je museli zakódovat do obrazu, což se mi ale nepodařilo rozchodit
- často nelze přetáčet film
- WiseLink je pomalý na ovládání (na PC)
- vyzkoušel jsem několik DLNA serverů (orig. WiseLink, pak TVersity, Nero MediaHome, PS3 Media Server) a ani na jednom se mi nepodařilo rozchodit překódování v reálném čase

DLNA server (orig. WiseLink) používám pro přehrání videí (typicky seriálů), kdy se mi nechce přepojovat disk a nevadí mi, že nefunguje přetáčení (krátké díly). Pokud jde o film tak je lepší obětovat těch pár sekund a přepojit externí disk od PC k televizi.

Internet
Je vidět, že se na vývoji intenzivně pracuje. Zatím jsou k dispozici dva Widgety - YouTube a AccuWeather. Oboje funguje spolehlivě. U YouTube je trochu problém v tom, že se nedá vyhledávat podle názvu - videa jsou v kategoriích jako "nejoblíbenější" a "nejnavštěvovanější" atd. Řeším to tak, že se na PC přihlásím k YouTube pod svým účtem, videa na která chci koukat (Trpaslík třeba) si dám mezi oblíbené. Na TV se pak přihlásím k YouTube pod stejným účtem a mám je v kategorii "Oblíbené". Je to sice trochu jako drbat se pravou rukou za levým uchem, ale funguje to.

Nekvalitní DivX
Je kupodivu mnohem menší utrpení koukat na ně na 32" TV než na 20" LCD u PC, tady udělali vývojáři Samsungu v postprocessingu dobrou práci.

Teletext
Moc nepoužívám. Ale měl jsem tu dotaz ohledně korektní funkce  skrytých titulků (p. 888) a vše se zdá OK. Zobrazení titulků se da nastavit ve dvou velikostech (resp. jde o zvětšení celé stránky teletextu tlačítkem "Tool"). Vypadá to pak takto. Číslo stránky teletextu (888)  tam zůstává trvale (při normálním zobrazení) viditelné.

9 komentářů:

  1. Tak televize běží naprosto mimo mě. V neděli i vpondělí jsme se s Orboshem zařídili podle poslední rady a sjezdili spoustu zajímavých míst(tj. hospod :-)). Šefča

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, to je ideální. Dělal bych o víkendu to samé - kdybych nebyl nachcípanej (a skoro jistě by mě to vyšlo i levněji)

    OdpovědětVymazat
  3. Houba to napsal tak pěkně, že mít zbytečnějch pár tisíc, tak bych si ji snad i koupil. Lucka teď pochopitelně tráví dost času doma, takže když není zrovna hezky, tak TV běží skoro nonstop. Taky už se těšíme, až naše krásné dítko budou trošku více zajímat intelektuální televizní pořady pro kojence, jo ať žijou teletubies, takže ho pak budeme odkládat před televizor. A přece nechceme, aby si Vojtík kazil oči, no né :)
    Vojta

    OdpovědětVymazat
  4. Jo teletubbies jsou jednička, ikdyž teď běží i dost dobrá Sezamová angličtina (ČT1 sobota od 6:45) :-) Jo, zbytečných pár tisíc... no třeba to někoho zachrání. Je to spíš varování, že když už vyhodíte peníze za tak "naprosto nutnou" věc jakou je nová televize, tak si alespoň kupte tu co jde připojit k PC. Tak teď už mi ty peníze snad PR Samsungu poslat může, ne? :D

    OdpovědětVymazat
  5. Houba to sepsal dobře. Jinak samozřejmě jediné IN je koukat na komprimované filmy na 14 palcovém monitoru a soutěžit, kdo během první hoďky pozná, jestli týpek v modrém je pan Spock nebo Džubaka v jedi pláštíku (příp. film už neběží a všichni vykalení už půl hodiny koukají na modrou smrt...)

    G.

    OdpovědětVymazat
  6. Hledal jsem k této televizi nějaké info, speciálně k systému DLNA a na internetu jsem nic lepšího, než je tahle stránka, nenašel. Takže - díky :).

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,

    když dám do televize USB s filmem HD ve formátu MKV, píše, že je neznámí audiokodek. Bude to fungovat po spojení se switchem, kde jsou počítače ?

    Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  8. Na počítači by musela být aplikace, která v reálném čase přepočítá MKV do jiného formátu (který televize zná) a ten do televize pošle (resp. odstreamuje). Teoreticky to možné je, ale nepodařilo se mi to rozchodit.Viz odstavec DLNA server.

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, neví někdo jak se dá v mkv filmu puštěném na této televizi přetáčet? Dá se to vůbec? Jde mi to jen zapnout, pozastavit a zapnout nebo vypnout titulky, nic vic.

    OdpovědětVymazat

UWAGA! Pro odeslání komentáře zmáčkni to MODRÉ tlačítko vlevo.pan Lebka

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.