Výběr z tisku: Generický výzkum málo sype

1 komentář

Tedy nejsem si úplně jistý, ale měl jsem pocit, že existuje rozdíl mezi generickým (základním) výzkumem (který jaksi z principu moc nesype) a pak z něho odvozeným aplikovaným výzkumem, který naopak ano (když se to vede dobře). Nicméně bez generického obvykle není žádný pořádný aplikovaný. Předpokládám, že AV má dělat spíš ten generický a VŠ a soukromé firmy pak ten aplikovaný. Tedy z logiky věci plyne, že u generického výzkumu jsou nastavena jiná měřítka než zisk (ale možná mě opraví dr. Orb). Nebo netuším jak to vlastně ten premiér myslel.

http://zpravy.ihned.cz/politika/c1-60936560-premier-jiri-rusnok-cesti-vedci-mrhaji-penezi-akademie-ved

1 komentář:

  1. Musím souhlasit s tebou. Výzkumné ústavy a akademie věd se hodnotí vědeckým přínosem (tj. počet objevů, které se můžou díky své kvalitě zpublikovat ve světovém vědeckém tisku). To znamená, že je hodnocen přínos k vědění, ne k zisku. Podle toho se rozdělují peníze (tj. jsou na to i předpisy). A to je taky cíl generického výzkumu. AV tím taky drží vědecké know-how v republice.
    Trochu mi ten jeho popis připomínal situaci, že by chtěl zrušit (třeba) důchody nebo nemocnice, protože nepřináší dost zisku. Neříkám, že AV se nedá udělat lepší, ale jeho rázná (ale z mého pohledu) divná řešení mi v tom moc smyslu nedávají. Rozdělení ministerstva na dvě někdy něco vyřešilo? (Teda kromě snížení nezaměstnanosti úředníků..) Zároveň by tím rozdělil vzdělávání od vysokých škol (!) Další věc je, že když si výzkumáky nemůžou zaplatit člověka na práci, kterou mají rozjetou, jak by měli dělat další věci ve spolupráci s firmama?

    TL:DR : Chjo, Rusnok vlastně říká, že Akademie věd nesplňuje podmínky, který po ní nikdo nechce (nechtěl) a neplní úkoly, který nemá v účelu práce.

    Orb

    OdpovědětVymazat

UWAGA! Pro odeslání komentáře zmáčkni to MODRÉ tlačítko vlevo.pan Lebka

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.