Zvyšte daně bohatým: Definice

Napiš komentář

 

Dilema levicového voliče_thumb[2]

 

Zvýšení daní bohatým je ve špatně spravovaném státě v zásadě distribuce prostředků od těch, co jsou schopní a lokálně vázaní na zájem o prosperitu dané země k těm, kterým na dané zemi v zásadě nezáleží (opravdu bohatí, mohou vydělat kdekoliv jinde) nebo na ty, co “umí chodit ve státním” a ve výsledku za peníze nabízejí předražené nebo nesmyslné služby. Na potřebné nezůstane jako obvykle nic. Ti jsou rozhořčeni a volají po zvýšení daní (zde prosím zpět na začátek).


Krok za krokem

- Korporace a opravdový boháči (bavíme se o miliardářích) přesídlí (už to dávno udělali) a daňově optimalizují, z jejich peněz nedostanete nic nebo si to obratem zaplatíte v dražších a horších službách (reálný výsledek bankovní, telekomunikační a třeba energetické daně).

- Zatáhnou to ti, co nemají kam uhnout, nemohou (nebo zatím nechtějí) přesídlit nebo optimalizovat v daňovém ráji. Obvykle lokálně vázané menší podniky, kvalitní profesionálové a specialisté. Menší podniky a živnostníci musí restrukturalizovat – obvykle vyhodí zaměstnance, nebo se jdou rovnou přihlásit na pracák. Tato skupina, na rozdíl od té předchozí je lokálně vázána a obvykle jí tedy daleko více záleží na prosperitě konkrétní země ve které žijí.

- Následky těchto kroků dopadnou i na střední třídu (obvykle ve formě ztráty pracovních míst, stagnace nebo poklesu platů). Tito lidé nejsou sice přímo cílem (je jich zatím řádově více než přechozí skupiny – politici je musí při volbách alespoň trochu respektovat) nicméně je těmito kroky střední třída úspěšně dále zmenšována.

 

Státu přibude nepodstatné množství financí, které většinou zajistí pouze:

a) Že nemusí zefektivňovat státní správu (nic ho netlačí)

b) Zároveň se dále postará o ty, co ve státním umí chodit (neefektivní nákupy, korupce, přerozdělování)

d) Politik bude mít zdroje na zalíbení se superbohatým a chudým. Tedy budou zdroje na investiční pobídky a odpuštění daní (superbohatí). Pro chudé pak budou dočasná předražená pracovní místa, která pomohou likvidovat místní střední a malou konkurenci.

c) Na potřebné (sociálně, zdravotně apod.) opět nezbyde nic

Když sečtete plusy a mínusy, vypadá to jak historka z nějaké blbé konspirační teorie. Politik (s čím dál menší reálnou mocí a často nulovými schopnostmi) se snaží si uchovat vliv, ten mu obvykle zajišťují ti, co “umí chodit ve státním a evropském” (peníze), volební sliby chudým a přízeň superbohatých. Politik na oplátku pak udržuje v šachu chudé (sliby o zdanění bohatých, ze kterého stejně nic nemají), střední třídu (vám zatím ještě tolik neberu) a lokální “bohaté” (máte smůlu, vám seberu – jednak je vás málo (relativně k ostatním skupinám voličů) za druhé jste příliš rozdrobení –  a pak hlavně: střední třídě je to jedno a chudí mi budou ještě tleskat).

Nečekaná zpětná vazba se pak objevuje od těch, které začíná nekompetentní vedení státu ohrožovat a zároveň jsou na něm částečně přisáti (“umí v tom chodit”) a už mají dostatečnou moc. Ještě ale nejsou superbohatí (tedy něco mezi bohatými a superbohatými) a nebo nemohou lehce přesídlit. Ti pak spěchají do řízení státu ho “napravit”, protože na rozdíl od politiků “makají.” Jejich program pak slibuje všem všechno (to co dělal dosud politik – jen různí lidé v různých stranách). Na rozdíl od politiků mají výhodu v tom, že často mají spoustu zkušeností i mimo politiku a hlavně dávku (všeho)schopnosti. Co se týče nějaké vize, osobnosti a morálního kreditu tu většinou žádný rozdíl není. Co od toho čekat? Těžko říct. Prostě ti schopnější se snaží odstavit ty, co už jim k ničemu nejsou nebo jim přímo škodí.

Souhrn ve dvou větách očima přírodopisného dokumentaristy: Byznysmenosaurus otevřel tlamu a snaží se sežrat politika, protože mu už k ničemu není, je mimo a ani si nebyl schopen vychovat silné nástupce, kteří by ho teď ochránili. Moucha na stromě na to čučí a přemýšlí, co to pro ni asi znamená.

0 komentářů:

Okomentovat

UWAGA! Pro odeslání komentáře zmáčkni to MODRÉ tlačítko vlevo dole.pan Lebka

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.