Jarní putování okolím Lovoše 2019 - popis tras

Napiš komentář
Klub českých turistů Lovosice zve všechny přátele pohybu v přírodě do rozkvetlého Českého středohoří. Prezentace účastníků 40. ročníku Jarního putování okolím Lovoše je 27. dubna 2019 od 7 do 10 hodin v restauraci Sauna v Přívozní ulici v Lovosicích. Autobusy vás odvezou ke startu na Paškapole, nejvyšší bod silnice Lovosice – Teplice se zastávkou ve Velemíně. Cíl je tradiční v turistické chatě na vrcholu Lovoše.

Účastníci projdou kolem romantických zřícenin loupežnických hrádků krásnými partiemi Českého Středohoří. Výchozí místo tras je nejvyšší bod silnice Lovosice – Teplice (460 m n.m.), od startu k němu bude zajištěna doprava. Všechny trasy jsou ukončeny v chatě na vrcholku Lovoše.

Pěší trasy

7 km
Přes Opárenský hrad. Lehká trasa vedoucí z Velemína stále po modré značce romantickým údolím Milešovského potoka. Z údolí potoka od Černodolského mlýna vystoupáme do cíle na Lovoši.

12 km 
Kolem Milešovské studánky. Trasa klesá z Paškapole lesní cestou kolem lesní studánky až do Velemína. Odtud po trase 7 km údolím potoka pod Oparno a stále po modré do cíle na vrcholu Lovoše

16 km
Přes Milešovku a Opárenský hrad. Z Paškapole dojdeme po zelené do Bílky. Odtud po červené pod Milešovku a po modré vystoupáme na nejvyšší horu středohoří. Stále po modré sestoupíme do Velemína a údolím Milešovského potoka shodně s trasou 7 a 12 km do cíle.

20 km 
Rozkvetlou Portou Bohemikou. Po zelené obejdeme Kletečnou a vystoupáme pod Kubačku. Po žluté sestoupíme do Dobkoviček a dále až téměř k Labi do Litochovic. Po zelené projdeme Portou Bohemikou do M. Žernosek. Údolím potoka dojdeme k Černodolskému mlýnu. Odtud po modré vystupáme do cíle na vrcholu Lovoše.

25 km
Přes Milešovku, Páleč, Lhotu a hrad Ostrý. Žlutá nás zavede pod Milešovku, po modré vystoupáme na královnu středohoří a sejdeme do Černčic. Dále po červené dojdeme k silnici nad obec Páleč a po ní k Milešovu. Po červené ke Kocourovu, po modré do Března a do Velemína. Odtud shodně s ostatními trasami po modré do cíle.

33 km
Portou Bohemikou na Milešovku, Lukov a hrad Ostrý. Žlutá nás zavede pod Milešovku, po modré vystoupáme na královnu Středohoří a sejdeme do Černčic. Stále po modré dojdeme do Lukova, odtud po červené k hájovně Baková. Žlutá spojka nás zavede do Lhoty. Dále po červené až pod Ostrý. Odtud stejně jako trasa 25 km přes Velemín do cíle.

50 km 
Portou Bohemikou na Milešovku, Lukov a hrad Ostrý. Fyzicky náročná trasa s velkým převýšením nás zavede z Lovosic přes Malé Žernoseky a Portu Bohemiku až do Dobkoviček. Přes Kletečnou a Milešovku dojdeme do Lukova. Sejdeme do Lhoty a přes Medvědice pod Ostrý. Odtud stejně jako trasa 25 a 33 km přes Velemín do cíle.

Cyklistické trasy

68 km
Z Lovosic východním Středohořím s výhledy na Lovoš. Od startu se vydáme do Malých Žernosek k přívozu. Převezeme se do Velkých Žernosek a po cyklostezce č. 2 do Litoměřic k dolnímu nádraží ČD. Po stezce č. 3066 pokračujeme přes Žitenice, Vinné, Chudoslavice, Třebušín do Homole u Panny. Odtud přes Lhotu pod Pannou, Byňov až do Velkého Března. Po pravé straně Labe se již rovinatou cyklostezkou č. 2 vydáme zpět ve směru Valtířov, Olešnice, Svádov, Olšinky do Ústí nad Labem. Od Střekova pokračujeme Polabskou cyklotrasou č. 2 až k přívozu ve Velkých Žernosekách, lodí se převezeme do Malých Žernosek a vrátíme se zpět ke startu do Lovosic.

35 km 
Z Lovosic západním Středohořím s výhledy na Lovoš. Od startu se vydáme do Malých Žernosek. Odtud po trase č. 25 vystoupáme Opárenským údolím přes Boreč pod zříceninu Košťálova a sjedeme do Vlastislavi. Dále již po nenáročné stezce do Třebenic a Sedlece. Pokračujeme opět nenáročnou trasou přes Úpohlavy a Sulejovice zpět do Lovosic.

Zdroj: Facebookový Žwejk, stránky KČT Lovo.

0 komentářů:

Okomentovat

UWAGA! Pro odeslání komentáře zmáčkni to MODRÉ tlačítko vlevo dole.pan Lebka

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.