D-K efekt

Napiš komentář
Dunningův–Krugerův efekt asi znáte (pokud ne, tak je tady krátké vysvětlující video ve stylu Hollyho z Červeného trpaslíka, nebo Wikipedie).

Otázkou je, proč nás vlastně příroda vybavila takovým druhem kognitivního zkreslení?

Zábavná mi připadá představa, že to zřejmě (jako skoro všechno) souvisí s přežitím lidského druhu a s tím, že mozek je primárně zařízení, které nám má poskytovat v tomto jistou výhodu (ta ale pro vás nemusí mít nutně pozitivní výsledek, viz dále).

Pravěk. Pokud budu totálně neschopný pra-lovec přesvědčený o vlastní nadprůměrné schopnosti lovu (tedy mám nulovou sebereflexi), příroda se mě (ve formě nějakého nasraného predátora) zbaví sama. Lidská tlupa tím má zase větší šanci na přežití. Což je cílem pra-mozku. Přežití druhu, nikoliv prioritně jednotlivce neschopného sebereflexe.

Každopádně dneska už takové věci primárně neřešíme. Naopak. Dnes si založíte na Facebooku stránku, kde budete léčit rakovinu savem a bojovat proti chemtrails. Jistě najdete na celé planetě dostatek podobně postižených jedinců. Tím pádem máte hlas, který už musí společnost respektovat - minimálně jako originální pohled na věc, aby vašemu jemnocitu v rámci korektnosti nebylo ublíženo. A pokud nehltáte savo po litrech, pravděpodobně se vás nezbavíme nikdy.   

Opačně je to taky horší. Pokud máte opravdu nějakou kompetenci, jsou tu dva problémy:

Jednak si daleko více uvědomujete, že se vaše kompetence týká nějakého úzce vymezeného oboru* (aka: "vím, že nic nevím"). V ostatních oborech samozřejmě příliš kompetentní nejste. S nárůstem specializace a celkového objemu vědění je to jen čím dál horší. V daném čase je prostě nereálné rozumět všemu.

Druhým faktorem je, že pro porovnání vám může dnes v milisekundě sloužit celý svět. Podnikáte? Tenhle na druhém konci světa už za půl roku ze svého startupu vytáhl miliardy. Kódíte? Tenhle člověk to umí desetkrát rychleji a lépe! Kojíte (v Raifce???) - jdete pozdě, v pondělí už tam bude kojit zástup biomatek! Vždycky bude někdo lepší.

Otázkou tedy zůstává, jestli nejlepší strategií pro přežití v současném století není být jen blbý a šťastný. Přátelé najdete díky moderním technologiím po celém světě!

* existuje ještě úzká skupina lidí, pracovně je nazývám Cílkovci (podle známého šutrologa Cílka), která se vyznačuje tím, že když dosáhne jisté kompetence v jednom oboru nakonec nabude přesvědčení, že už rozumí všemu. Pokud chcete nějaký současnější příklad - mým favoritem je ekonom Sedláček. Jeho naivní představy o jiných oborech, které bez elementární znalostí dané problematiky matlá tak, aby zapadly do myšlenek jeho úvah jsou legendární.

0 komentářů:

Okomentovat

UWAGA! Pro odeslání komentáře zmáčkni to MODRÉ tlačítko vlevo dole.pan Lebka

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.