Upgrade na Windows 10 - klonování disku a rozmazané písmo

2 komentáře
Sorry za OT, může se to někomu hodit (náplň dnešní soboty, no minulá byla o dost lepší...).

Kopie existujícího disku na nový (větší):
Cloning a disk using Macrium Reflect v6
https://www.youtube.com/watch?v=FvTIAxVvd_0 (návod)
http://www.macrium.com/reflectfree.aspx (stažení)
Před klonováním doporučuji (pro jistotu) vše zazálohovat a odpojit od počítače všechny disky, které se procesu neúčastní (překliknutí a přepsání jiného disku zkazí den). Proběhlo bez problémů.

Upgrade na Windows 10 (až na rozmazané zobrazení písem (fontů) na obrazovce - a to ve všech aplikacích to prošlo hladce*). Jinak každopádně vám doporučuji si předem zjistit, jestli pro všechno, co máte připojeno k počítači (tiskárny, skenery atd.) existují ovladače pro Windows 10, jinak vám to bude k nepotřebě. Též je vhodné si udělat bitovou kopii celého disku s předchozím systémem (když by bylo potřeba vrátit se k předchozímu OS) a nouzová startovací DVDčka pro Win a případně i Macrium (naštěstí jsem nepotřeboval ani jedno).

Po instalaci Windows 10 podivně rozmazané písmo (oproti Windows 7), které nejde v běžném nastavením opravit (ani přes nastavení DPI nebo ClearType, prostě nikde... ), řeší to:
http://windows10_dpi_blurry_fix.xpexplorer.com/

Možnost upgrade zdarma na Windows 10 končí 29. července 2016.

*Tak jasně, vlčí mlha místo ostrého obrazu asi není úplně zanedbatelný problém, ale dovedu si představit i o dost horší (ale používat by se to s tím nedalo, alespoň já bych to nevydržel). Je to asi nějaký minoritní bug, na notebooku po upgradu žádná vlčí mlha nebyla. Zde je monitor BenQ BL2710 (27" rozlišení 2560x1440) a k tomu ještě druhý (24" FullHD na výšku).

2 komentáře:

  1. Cau, nekdo mi rikal, ze snad za nejaky cas (rok) budou chtit po tobe win 10 prachy za prodlouzeni licence, ze to je jen finta, aby si je lide poridili. A nebo jsem zas moc pil a zdalo se mi jen o tom, coz je take dost mozne.

    OdpovědětVymazat
  2. To je klidně možné, ale nepřejít stejně nic neřeší (leda, že by ses rozhodl už dnes, resp. do pár let zemřít se svým kompem a nepodporovaným OS, nebo už teď věděl, že si příští rok koupíš nový komp rovnou s desítkama). Stejně nakonec budeš muset (a ještě si pak ten upgrade zaplatíš). Pokud budou někdy v budoucnu Win za předplatné, tak ta cena bude bude rozumná - jinak lidi začnou přecházet hromadně na MacOS nebo Linux). Stejně jako Office - za ty chtějí dvě stovky za měsíc. Vzhledem k tomu, že je používám denně, tak je to ok. Když bych je nepotřeboval každý den, tak si vystačím s OpenOffice (s mírným utrpením) zadarmo. Akorát jsem to oddaloval, páč je to zabitý den, kdy by člověk mohl dělat něco užitečného - třeba pít pivo venku na zahrádce nebo tak. Jdu si koupit nějaké víno. Doufám, že mě zase nebude otravovat v noci Janeček.

    OdpovědětVymazat

UWAGA! Pro odeslání komentáře zmáčkni to MODRÉ tlačítko vlevo.pan Lebka

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.