Okurkovka VI. - Psychotesty pro všechny

Napiš komentář
http://archiv.ihned.cz/c1-64390240-babisovo-ano-se-boji-dalsich-rebelu-hnuti-zvazuje-posilat-sve-lidi-na-psychotesty

S nápadem přišel a razantně jej prosazuje první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Říká, že tím chce předejít problémům s rebely, které teď má hnutí s některými neloajálními zastupiteli v komunální politice.

"Moje představa je, že by prvních deset lidí na kandidátce v každém kraji prošlo psychotesty," říká Faltýnek s tím, že sám psychodiagnostiku absolvoval coby vysoký manažer Babišova Agrofertu. "To vás tak prověří, že po čtyřhodinovém testu ani nevíte, jak se jmenujete."

V zájmu pana Faltýnka doufám, že na něj nastoupili opravdu jen psychologové :) S letlampou?

V každé velké organizaci musíte mít technologa moci. Člověka takového, který se hlavně stará o to, aby byla prosazována vůle vedení - zákulisně řeší spory, lobuje, tlačí, manipuluje. V ANO tuhle roli plní pan Faltýnek. Každý dobrý vůdce ví, že nemá technologa moci nechat mluvit na veřejnosti. 

Tito lidé jsou často tak specializováni na aplikaci výkonu moci, že netuší co je správně a co špatně, o čem by měli přemýšlet - jejich vnitřní odměna a naplnění plyne výhradně z dobrého vykonání / vynucení vůle vedení nebo vůdce (tím neříkám, že jsou hloupí, naopak - často jsou velmi schopní a inteligentní - myšlenky často korigují, aby byli prosaditelné, navrhují nové cesty řešení a kompromisů - jen jim nezáleží na kvalitě myšlenky samotné).

Psychotesty jsou určitě užitečným nástrojem, kterým na pohovorech můžete zjistit různé věci o uchazeči - problém je přirozeně v tom, když někdo vidí jako jedinou, a zřejmě nejdůležitější hodnotu uchazeče jeho loajalitu. Nepříjemně tím sdělujete ostatním, že vám na ničem jiném nezáleží. 

Loajalita je poměrně komplikovaný koncept, navíc neustále se vyvíjející se v čase (pokud tedy nejste nemyslící ovce). Tak jej alespoň chápe většina lidí. I autoři psychotestů přiznávají, že je velmi obtížně zjistitelná - navíc zaměstnavatele (stranu) obvykle daleko více zajímá přínos, který můžete firmě přinést (týmová práce, iniciativita, kterativita...).

Naopak pro technologa moci je loajalita velmi důležitým (často nejdůležitějším) sebedefinujícím prvkem, proto se i na ostatní dívá velmi podobnou optikou (těžko byste mohli dělat technologa moci, pokud byste nebyli absolutně, nebo alespoň hodně nadstandardně loajalní vedení). 

Předpokládám, že AB to bude korigovat, jelikož je dost inteligentní na to, aby věděl, že Faltýnka nutně potřebuje k vládnutí (ve své straně), ale nemá ho moc nechat mluvit.

V článku se mi taky líbí citace Martina Komárka (asi největšího řitního alpinisty v ANO), který sice žádný názor nemá, ale za to má strach z toho, aby on a ANO nevypadalo blbě (= Kalousek by je nařknul z fízlování a sortování lidí). 

Závěrem tedy o mnoho nejde, je to spíš takové nahlédnutí do encyklopedie jak věci fungují.


Tématický obrázek: Na psychotestech loajality u Zeda.

0 komentářů:

Okomentovat

UWAGA! Pro odeslání komentáře zmáčkni to MODRÉ tlačítko vlevo dole.pan Lebka

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.