Sapa dream, Žigulík a lepší zítřky

Napiš komentář
Dneska se mi zdálo o Sapě. Dělo se toho tam docela dost, bohužel už přesně nevím (stejně jako když si tam dáte jídlo) z čeho/koho se to skládalo.

Ale abych plynule navázal na předchozí post - tenhle člověk má medailí docela dost:



Záběr je z českého dokumentu Švéd v Žigulíku (2017) na který jsem koukal včera (odkaz vede do online archivu ČT). Oficiální anotace zní "Dokáže švédský manažer a jeho český tým zreformovat ruskou automobilku AVTOVAZ navzdory postsovětské mentalitě? A proč Západ v Rusku stále prohrává? Fascinující portrét vizionáře, který se postavil ruské duši. Režie P. Horký."

Celé je to samozřejmě ještě trochu složitější. Uvidíte:

- Zkušeného krizového manažera, který špatně přečetl omezení zadání a snažil se zreformovat podnik, jehož půlku vlastní stát a tak funguje z části i jako pilíř lokálního sociálního/politického systému.
- Pracovní morálku vrcholného socialismu (lidi se tváří, že pracují, zaměstnavatel se tváří, že je za to dobře platí, a všichni se tváří, že dělají dobrý a konkurenceschopný produkt).
- Továrnu s 60tis. zaměstnanci, ze které se dá 30tis. během dvou let vyházet, aniž by nastal zásadní (výrobní) problém.
- Český support tým, kterého si západní manažeři cení - protože dokáže pochopit jak západní, tak i východní pohled na věc.
- Město a lidi, kteří jsou "fucked". Je jim jasné, že lépe už bylo. Že by si museli projít krizí, aby dosáhli nějakého zlepšení (došlo k nějaké katarzi). Zároveň ale tuší, že žádná jistota, že se pak budou mít lépe neexistuje, spousta z nich se toho ani nedožije, a i tak ten svět bude úplně jiný, než to, v čem prožili celý život. Nejradši by se tak vrátili do doby, kdy bylo "dobře". A tak volí Zemana, Trumpa a Babiše, kteří to všechno zařídí a svou černou magií vrátí zase zpět. A sakra, to je zase jiná storka...

0 komentářů:

Okomentovat

UWAGA! Pro odeslání komentáře zmáčkni to MODRÉ tlačítko vlevo dole.pan Lebka

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.