Redneck superstar

Napiš komentář
Více analytický článek Respektu Jak se rodila vzpoura chudého bílého muže
Otvírák dnešního iDnesu Trumpa nezvolili rasisté, ale „zapomenutí“ dříči. Budete slyšet, slíbil

Politické/společenské komentáře nově za Houbu píše pan Lebka, takže tady to je:

Ano, všichni naši milí redneci, hillbillies a white trash budou konečně slyšet! V Čechách je to dost podobné, naslouchají jim Miloš a Andrej. Konečně to nebude jen o problémech baristů, cyklistů, dalailámistů a lesbogayistů.

Donald, Miloš i Andrej prostě ví, že tu existuje poměrně početná skupina nespokojených lidí, která je dostane k moci. Jim nabízejí řešení, která jsou směšná, populistická a nefunkční, ale pokud nejsou blázni, tak je nikdy ve vládě realizovat nebudou, nebo alespoň ne ty, které neprospívají jim a s nimi spojené elitě (u nás čti: holdingu).

Zatím jsme ve fázi, kdy jsou tyto opomíjené skupiny nadšeny tím, že jsou konečně slyšet. Ne, nebudou se mít lépe, o to tu vůbec nejde - to by znamenalo tolik práce, že se s tím s odpuštěním nikdo srát nebude. Zatímco Bohuš Sobotka je celou dobu uplácel staromódními příspěvky a pastelkovném, teď přišla doba, kdy je potřeba sytit jejich potřebu stát se superstar.

Sycení ega nepotřebuje volební program, promyšlená hesla, vlastně nic. Stačí pocit (falešné) sounáležitosti s elitou (Andrej) nebo rozeštvávání a hledání společného kavárenského nepřítele (Miloš).

Proč už u nás nefunguje staré dobré uplácení dávkami, na které celou dobu spoléhaly levicové strany?

Zde je potřeba kalkulovat se syndromem tradičního českého chcípáctví. Spousta lidí má zde svého rednecka spíš v hlavě, než v peněžence. Nežijí si v nějakém luxusu, ale taky neryjí držkou v zemi (kde by jim nějaké dávky opravdu pomohly). Přesto jim neustálé srovnávání a málo sebevědomí v hlavě takového selfrednecka vytvoří. Což je naprosto dokonalý konstrukt, protože toho už se nikdy nezbavíte, bez ohledu na to, jak bohatí a úspěšní jste.

Co nám zbývá? Můžeme se bavit se drobnými odlišnostmi aplikace technologie moci:

Třeba v Americe by Donald Trump asi těžko zvítězil, pokud by hrál miliardářského chcípáčka jako Andrej (všichni jsou proti mě a jsou na mě zlí)  - vzhledem k jiné kultuře by to i ti nepříliš bystří redneci vzali jako výsměch jim či projev slabosti. Tedy ještě jednou, milý redneci, vlastním jenom tohle, ale v zásadě jsem jako vy a teď si tu ještě stěžuji, protože všichni jsou na mě zlí. U nás podobné chování naopak zvyšuje pocit sounáležitosti s cílovou skupinou.

Andrej by v Americe asi též příliš neuspěl s nápadem namontovat bratrovi spolurednekovi registrační pokladnu, protože všichni kradnú.

V zásadě jde ale o stejný princip, jen zbraně a jejich aplikace jsou přizpůsobeny historickému vývoji a dané společnosti.

Takže ano, udělejme pro svůj krátkodobý prospěch z rednecka (ať už reálného nebo u nás spíš mentálního) superstar. Otázkou je, co se stane, až se tohle vyčerpá - je tu velká šance, že pokud se bude ekonomice dařit, tak se cílová skupina spokojí s tím, že mají konečně ve vládě "spojence" a někdo je poslouchá - i když pro ně v zásadě nic nedělá, jede hlavně pro sebe a ostatním utahuje šrouby (naopak - utahování šroubů u nás může i potěšit - znáte to o sousedově chcíplé koze...).

Pokud ale dojde k problémům, budeme tu mít ještě rozdělenější společnost, definovaného nepřítele (proklatá kavárenská elita, imigranti, EU a teď rychle nevím koho ještě) a velmi posílené (self)rednecké ego. Pak už stačí, aby si dnešními vůdci vypiplané a nově velmi nespokojené davy přebral nějaký nový Adolf, který nemá co ztratit (u nás čti: nevlastní žádný holding).

Zatím tedy koukáme na to, jak si Donald, Andrej a Miloš hrají se sirkami v seníku. Co by z toho mohlo vzejít tak špatného?

Příspěvek do Českého národního korpusu: 2x nové slovo - český selfredneck (též selfrednek). lesbogayisté.

0 komentářů:

Okomentovat

UWAGA! Pro odeslání komentáře zmáčkni to MODRÉ tlačítko vlevo dole.pan Lebka

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.