Sousedská vzájemnost

2 komentáře
Pondělní koncert Xaviera Baumaxy i nedělní film Upír Nosferatu (1921) s živou hudbou v Lucerně se nesly překvapivě v tématu sousedské vzájemnosti. Zatímco Baumaxa se k tomu vyjádřil poměrně jasně a stručně písní Dátamtůja, tak film Upír Nosferatu jde na to poněkud sofistikovaněji (úryvek ze synopse):

"Mladý úředník realitní kanceláře Hutter je vyslán do karpatských hor k hraběti Orlokovi, aby s ním uzavřel smlouvu o koupi nemovitosti. Po strastiplné cestě jej hrabě uvítá na svém hradě. S příchodem první noci však Hutter zjišťuje krutou pravdu – hrabě Orlok je upír... "

K upřesnění je nutno podotknout, že Hutter Orlokovi prodává nemovitost (lehkovážně a s vidinou velké provize) hned vedle svého domu, nikoliv kůču někde v karpatech. Hrabě Orlok se tam skutečně nakonec nastěhuje, vysaje půlku Hutterovy vesnice a nakonec i Hutterovou milenku Ellen, která svojí obětí* zachrání ještě nevysátý zbytek spoluobčanů.

(*Orlok je starý nadrženec a Ellen vysává až do ranního kuropění (ano, toho s kurem), což má pro něj fatální upíro-následky).

Na dnešní dobu je film až příkře nekompromisní, jednak tam nikde nevidíme scény, kde by se vysávaní obyvatelé Hutterovy vesnice sebeobviňovali za nezvládnutou integraci Orloka (je zde pouze klasický hon na čarodějnice) a pak tu též chybí upír-černoch a upír-asiat.

Jisté poučení si lze vzít i z majitele realitní kanceláře Knocka (z jehož (pozor spoiler) se vyklube Orlockův slouha). Nebohého Huttera totiž vysílá na služebku do karpat s listem popsaným různými alchymistickými symboly a lebkami. Rozhodně si tedy, až pojedete příště někam na služebku, nejdříve zkontrolujte jaké propozice jste od nadřízeného dostali.

Živou hudbu k filmu složil Jan Rybář a hudební doprovod včetně ženského sboru skvěle doplnil atmosféru filmu (který je vzhledem k datu vytvoření samozřejmě němý).


Nějaké zajímavosti:
  • Film je zařazen na seznamu "nejvýznamnějších filmů", který vydal Vatikán v roce 1995 na přání papeže Jana Pavla II. Nachází se v kategorii filmů, které jsou významné svou uměleckou hodnotou.
  • Ve Švédsku byl až do roku 1972 film zakázán kvůli nadměrné hrůze.
  • Režisér filmu F. W. Murnau shledal, že Max Schreck je v reálném životě překvapivě ošklivý, takže stačí, aby mu přidal větší uši a falešné zuby a víc ho nemusel maskovat.
  • Točilo se mimojiné ve slovenských Tatrách, na Oravském hradě a ve Vrátné dolině. Též v německém Rostocku.
  • Max Schreck ztvárnil postavu upíra Orloka tak dobře, že se musel do konce svého života obhajovat, že opravdu není upír.
  • Někdo v červenci ukradl hlavu režiséra F. W. Murnaua.

2 komentáře:

  1. Tak ja ten film zkusim. Ale jestli si pri sledovani striknu do troleji, tak mi ty spodky zaplatis! :)

    Scopek

    OdpovědětVymazat
  2. Jan Pavel II. a Houba doporučuje a švédská vláda varuje, tak si vyber :) Na youtube je v dobré kvalitě restaurovaná verze, bohužel to vypadá, že ta nově složená živá muzika byla včera o hodně lepší, než to, co je na k dispozici jako doprovod na netu. Každopádně Orlok je frajer tak jako tak :)

    OdpovědětVymazat

UWAGA! Pro odeslání komentáře zmáčkni to MODRÉ tlačítko vlevo.pan Lebka

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.