Propojení Outlooku s Gmailem

2 komentáře
Jelikož jsem byl teď nucen chvíli používat webové rozhraní Gmailu, tak jsem přišel na několik věcí:

- Gmail má Podokno náhledu, stejně jako Outlook, jenom je jeho zapnutí zašité hluboko v nastavení (vůbec nechápu proč), náhled je možná nakonec ještě lepší než v Outlooku, protože umí inteligentně na jeho vrchu sdružovat konverzace. Každopádně ho zapnete zde:

Nastavení -> Laboratoř -> (Vyhledat experimentální funkci) Podokno náhledu (Aktivovat).


- Správné nastavení Gmailu s Outlookem není úplně triviální, ale je popsáno celkem pěkně tady (jde hlavně o správné namapování Gmail štítků na složky v Outlooku).

- Trošku nezamýšlená featura je, že pokud nastavíte zcela nový IMAP účet v Outlooku pro Gmail a připojíte se (poprvé, ještě v rámci nastavování), tak celý Outlook (v. 2013) natvrdo vytuhne. Musíte ho násilně ukončit a pustit znova, pak si dotáhne všechnu poštu a vše jede bez problémů (???). Zřejmě je to způsobeno velikostí schránky a počtem emailů, které v MS nikdo moc neošetřil - 7tis. emailů, cca 50 druhů štítků a celková velikost schránky cca 1GB není za pár let zas tolik.

- Archivovat znamená v Gmailu jen to, že emailu je odebrán štítek Doručená pošta (zmízí z Doručené pošty - obecně je tedy dobré, aby měl i nějaký jiný štítek, podle kterého ho třeba najdete). Pokud zpráva nemá žádný štítek dá se ještě najít ve složce Všechny zprávy.

- Gmail je chytrý (nebo si to myslí). Automaticky vyzobává doručené emaily ze složky Doručená pošta a podle toho jak usoudí je dává do složky Důležité, (tedy přiřadí jim tento štítek, tím ale zmizí zcela z Doručené pošty). Vypnout se to dá v Nastavení -> Doručená pošta -> Přepsat filtry (bohužel tím ale vyřadíte i všechny vaše filtry). Případně můžete vypnout i zobrazování značek důležitosti Nastavení -> Doručená pošta -> Značky důležitosti: Bez označení. Celou složku (štítek) Důležité pak lze schovat v Nastavení -> Štítky.

- V záložce Nastavení -> Štítky můžete nastavit i viditelnost složek (štítků) pro IMAP (Outlook). Například to mám vypnuto pro složku Důležité (nepoužívám) a pro složku na Newslettery a obchodní spam. Nestahujete si do počítače pak zbytečně nesmysly.

Obecně mi nevyhovuje systém složky Důležité, která se dá vypnout jen za cenu vypnutí všech filtrů (ty ale mohu mít v Outlooku, takže mě to až tak netrápí) a naopak nechápu schování zcela elementární a potřebné funkce Podokna náhledu hluboko do nastavení.

Rozumím tomu, že se dá Gmail postupně vytrénovat na lepší označování toho, co je důležité a co ne, ale ve výsledku to znamená kontrolovat složku Důležité, pak ještě Doručená složka (co když je zde něco důležitého o čem Gmail ještě neví, že je důležité) a občas přirozeně složku Spam... (spadlo tam něco, co nemělo). To už mi jako až taková úspora času nepřipadá.


2 komentáře:

  1. Podobná nastavení jsem nikdy neřešil, tedy mám to štěstí že takové věci k přehlednosti nepotřebuju, vystačím si s "továrním nastavením" a tak se mi celý příspěvek jeví jako hodně vzdálená hudba. Vrchol takovéto činnosti jsem absolvoval, když jsem si nastavoval přeposílání mailů z freemailů na centrumu a seznamu do gmailu, kterýžto užívám v telefonu.

    OdpovědětVymazat
  2. Do spamu v gmailu mi toho padá dost. Seznam zase přišel s celkem inteligentní novou složkou hromadné, kam padají reklamní maily.

    OdpovědětVymazat

UWAGA! Pro odeslání komentáře zmáčkni to MODRÉ tlačítko vlevo.pan Lebka

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.