Interview ČT 24: Jak vás stát naučí spořit

Napiš komentář

(za vaše těžké peníze…)

Mojmír Boucník, viceprezident Asociace penzijních fondů ČR
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10095426857-interview-ct24/212411058040524/

Bude nás stále méně, musíme si našetřit, kdo to neumí, toho to stát naučí (za jeho peníze a provizku fondům), fondy nakoupí na “zhodnocení” vašich peněz státní dluhopisy, které se splácejí z daní, které bude platit stále méně mladých lidí (stejně jako ty průběžné důchody) … tak bylo to perpetuum mobile už vynalezeno nebo jsem zase nedával pozor?

http://www.penize.cz/zajisteni-na-duchod/210915-penzijni-fondy-srovnani-2011

“Zhodnocení” je na úrovni běžného spořícího účtu (kde si peníze můžete vzít kdykoliv), tj. +- na úrovni inflace, plus státní příspěvek* (úplatek), za to, že si nakoupíte své - státní dluhy už teď.

No, to je drahá škola.

* Pro koumáky bonusová otázka – kde se bere státní příspěvek? Ze státního rozpočtu. Ten je v mínusu. Takže, aby vám stát příspěvek dal, musí si na něj půjčit (započteme úroky, státní efektivitu přerozdělování peněz, nějaké náklady na ty Rathovi krabice plné šustivých papírků a provizi fondu, který se pak o vašenaše důchodové peníze bude starat). Od koho si stát vlastně půjčil? Pravděpodobně od vás.

Jak je takový systém stabilní v případě mírných problémů (třeba jen třicetiletého ne-růstu)? Může něco takového fungovat s nevyrovnaným rozpočtem? Vyděláte na tom? Které fondy se v případě problémů znárodňují jako první? Máme to zapotřebí?

0 komentářů:

Okomentovat

UWAGA! Pro odeslání komentáře zmáčkni to MODRÉ tlačítko vlevo dole.pan Lebka

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.