Novej comp

22 komentářů
Jelikož se blíží dlouhé zimní večery, provedl jsem další investici do svého domácího velko-compu. Vlastně jediné co z něj zůstalo je case, zdroj s chrčícím větráčkem, disk a DVD mechanika.

Upgrade compu po šesti sedmi letech byl postupný - nejprve jsem koupil novou grafickou kartu a další 4 GB paměti. To byl obrovský boost a většina her v podstatě začala hladce běžet i na dobrý detaily. Samozřejmě, tímhle by to mohlo skončit a byl bych zase na čas spokojený...:) Ale jak už to bývá, neskončilo. Planet Coaster, hra, ve které budujete zábavní park, běžela krásně, ale jak se mi tam trochu namnožili lidi, začala se sekat a hrozně se zpomalila. I došlo mi, že propočítat akce všech těch lidí asi bude docela zátěž na procesor, takže mi bylo jasné, že když už jsem koupil kartu, měl bych investovat i do procesoru. Tak jsem nakonec vybral nějaký AMD Ryzen. Samozřejmě, moje deska takový procesor nepodporuje, takže jsem koupil i novou základní desku.
Aha, nová deska by samozřejmě ráda jiné paměti, co už jsou DDR5. Tak když už měním desku a procesor, musím koupit nové paměti. Hm, vybral jsem 16 GB, což mi oproti původním 4 (před nedávnem navýšených na 8) přišlo jakože dost. Teď se dočítám, že je to vlastně skoro málo. Cool!

Takže jsem měl super novej comp. Ale samozřejmě špatně. Jenom hlupec by totiž měl takhle vyvoněnej comp a v něm starej harddisk s plotnama, co se točej rychlostí dětskýho kolotoče (když na něm zrovna sedí Tlusťoch, takže nejde moc roztočit) a windows se načítaj několik dlouhých minut (v případě načítání windows jde o delší minuty, než ty ze soustavy jednotek SI).

Takže jsem dostal darem úžasný 100GB SSD disk. Přeinstaloval jsem windows a všechno a konečně jsem měl super luxusní comp, který nabíhal několik vteřin.

Než se těch 100 GB během chvilky zaplnilo.. a na starém pevném disku mi nakonec zbývalo několik GB, protože už byl za ta léta tak zasraný adresáři typu "ZALOHA", "WINDOWS OLD", ...

Takže jsem udělal další investici a pořídil další SSD disk. Typu M.2 (což by bylo něco jako CI5, 007, ale je to něco úplně jiného). K tomu pomohlo, že ceny těhle superrychlejch disků klesly, takže 1TB disk jde pořídit bez dph kolem 5000 korun. 
Pro porovnání, normální SSD disk čte rychlostí kolem 500MB/s, M.2 CI5 disk čte kolem 3000MB/s.

Takže jsem vše přeinstaloval, nejnutnější věci na SSD zazálohoval, starý disk celý zformátoval....

A od té doby mám úplně úžasný nadupaný comp.

Jenom v něm pořádně nic nemám. Tak si jdu stáhnout heroes 3 a možná začnu znovu hrát Dungeon master 2.  Musím svuj novocomp po těch radostech s upgrady naplno využít!

edit.. ještě linkuji pořízený disk..

22 komentářů:

  1. Nedávno jsem přišel ráno ke kompu a slyším divné hrabání. Počítač normálně začal swapovat na plotnový disk. Kouknu na paměť a ta plná, ha vždyť je tam jen 8GB, kam se ztratilo těch dalších 8GB? Vždyť tam bylo vždycky šestnáct. Long story short: rozborka a sborka PC, kontrola desky, proházení pamětí. A pak si říkám, Google, co je to vlastně za paměti? Jo, to jsou dvě čtyřky a vždycky byly. Jak na to? 1) Kupte si osm giga paměti v době kdy mají všichni jen čtyři (jste king). 2) Používejte počítač tak pět let. 3) Zapomeňte kolik jste tam měli paměti. 4) Udělejte ze sebe idiota :) Jinak samozřejmě sláva novému kompu!

    OdpovědětVymazat
  2. Nějak mi nejde přidat komentář pod google účtem..

    G.

    OdpovědětVymazat
  3. Take jsem chtel o vikendu upgradovat pocitac (ctete "po roce vycistit vetracky, aby nehucely"). Ale nastesti se ve mne probudilo me chytre ja, ktere to vyresilo poustenim hudby. DM2 jsem si chtel tez zahrat, ale jsem liny nastavovat emulator a na GOGu neni.

    OdpovědětVymazat
  4. Take jsem v sobotu pri uklidu nasel Ron cariba - rumik vyrobeny v Belgii. Ani nevim, kdy jsem ho kupoval. Link nelze vlozit. Ale po jeho vypiti urcite me opile ja napise intelektualni text.

    OdpovědětVymazat
  5. koukal jsem, že dm2 by mělo jít i na mac... tož můžu pařit až někam budu cestovat :) znovu jsem ho teda dohrál asi rok zpátky. jinak jsem pořídil i grimrock 2 a nějak jsem to hrál chvíli a úplně mě to nevzalo.
    třeba vyjde DM3, bude 3D, open world, spelly si budeš kupovat v obchodě, budeš si moct stavět vlastní dům, plnit alternativní questy.... a nebude to vůbec DM.:) ale líbilo se mi v nějakém aprílovém čísle kdesi kdysi info o DM3, kdy kouzla řveš do mikrofonu. Trošku to realizoval skyrim, kde ty křiky řve postava a dotažené je to až ve verzi skyrim pro alexu, kde do alexy řveš "Fus ro da!" Samozřejmě je to ale taky joke.
    g.

    OdpovědětVymazat
  6. tak jsem to včera večer na macu s trochou trápení nakonec rozchodil...:) ale běží to jenom v okně, jak to přepnu full screen, tak není nic vidět.... mac toť samé trápení...:D

    g.

    OdpovědětVymazat
  7. a ejště k tématu disku.. po připojení nového ssd disku se mi to trochu začalo srát.. občas přestane být dostupný ten původní plotnový disk, po restartu je všechno ok... netušíte někdo kde může být zakopaná zemanova becherovka? ¨

    g.

    OdpovědětVymazat
  8. Zkusit update biosu desky, případně firmware toho ssdčka. Třeba mně začlo po dvou letech ssdčko zasekávat systém, pomohl až update jeho firmware.

    OdpovědětVymazat
  9. Včera jsem něco hledat a zjistil, ze compa mam 8 let. A zatim tam fachaji i nejnovejsi hry (ctete Heroes 3 + všechny datadisky). SSD disk tak nejak premyslim, ze bych koupil uz asi 4 roky. Do doby nez se rozhopou, tak uz budu moc od nekoho koupit nejaky, kterého se bude zbavovat, protože bude chtit novy s tuningem (budou na nem namalovane cervene plaminky, které bude chrchlit pokemon nebo, co v te době bude in).

    Dneska jsem upgradoval compa tim, ze jsem si koupil novou podlozkou pod mys (byla ve sleve na jednom kramu). Další upgrade mne ceka o vikendu, kdy si hodlam koupit nejake lahve cerveneho vina a hned bude život lepsi.

    OdpovědětVymazat
  10. Kua zase jsem napsal dlouhej komentář a dal ho pod účtem google a on se neobjevil.

    Take long story short.. já mám to 100GB SSD, ale zatím ho mám v compu (čím víc SSD, tím víc heroes). Je to tak na systém a jednu větší hru, ale už ten systém na ssd to hodně zrychlí (po pravdě co jsem si koupil ten mega rychlej ssd a dal na něj skoro všechno už moc zrychlení nepoznám.. ale možná jsem jenom debil)

    Jinak Zdenda odprodává pár repsaovaných notasů, dell, i5, 8GB, 500GB normal disk, orig win 10, za cca 3500, kdyby někdo toužil.

    g.

    OdpovědětVymazat
  11. Jo a na GOG.com je kingdom come deliverance za 21,50 euro (s dalšíma dvěma hrama)

    g.

    NEJSEM ROBOT!

    OdpovědětVymazat
  12. No mozna robot jsi, kdyz jsi poprve nevlozil prispevek :)

    Nabidka NB je asi dobra, ale zatim neshanim. Diky.
    Ta stredoveka hra se mi nelibila (a asi by mi ani moc nebezela). Zkousel jsem hledat nejake C&C ale take nikde nenabizi.

    OdpovědětVymazat
  13. Možná bych jeden noťas užil, co je za typ - jaké je to číslo a řada Dellu / velikost?

    OdpovědětVymazat
  14. Myslím DELL Vostro 3350. Myslím 14-15 palců. Kdyžtak ti pošlu číslo na Zdendu a můžeš se ho na všechno doptat.

    OdpovědětVymazat
  15. REDRUM.

    Nevim no. Jen jsem chtel udelat uHouby opet zivejsi

    S.

    OdpovědětVymazat
  16. přijde mi, že scopkovi skočilo nekalící období.

    Robot

    OdpovědětVymazat
  17. Proč mam potvrzovat, že nejsem robot, když jsem robot?

    OdpovědětVymazat
  18. Neskoncilo az v sobotu. To se pozna prave naopak. Vubec nereaguji na uHouby, bo se plne venuji jine cinnosti.

    Scopek

    OdpovědětVymazat
  19. DAlsi dukaz. Dnes je den Bernarda - vsude Bernard za 15Kc. A ja pisi sem misto piti devateho skopku.
    Scopek

    OdpovědětVymazat
  20. Tak Bernarda jsem propás. Ale na gog.com je hra zdarma, ale dneska to končí. Tak se tam přihlašte a zaclaimujte si jí

    g.

    OdpovědětVymazat
  21. Hru uz mam od vcera. Ackoliv ji vůbec neznam, ale ZDARMA! :D

    OdpovědětVymazat

UWAGA! Pro odeslání komentáře zmáčkni to MODRÉ tlačítko vlevo.pan Lebka

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.