Ale zpátky k vaření. V supermarketu jsem objevila zvláštní regál. Byl plný krabic s obrázky hotového jídla. Zjistila jsem, že se jedná vždy o krabici plnou kompletních surovin pro přípravu dvou porcí večeře. Musíte mít doma jenom sůl, pepř a olej. Všechno ostatní máte naměřené, napytlíkované a připravené ke smíchání. Jmenuje se to Plated. Nevím, jak často bych to využívala doma, ale tady, s Markétou, která nejí fast food a nic v čem je cokoli zeleného, takže je tu toliko na musli, suchých těstovinách a ovoci, jsem tomu vzala zavděk. Dnes jsem uvařila kuřecí steaky na citronové redukci (?!!!) s těstovinovou rýží a čerstvým hráškem, a musím říct, že to bylo fakt megajednoduché na to, jak to bylo delikátní. Což mne přinutilo si dát dohromady pozitiva a negativa takového vaření:
Pozitiva:
- Velké ušetření času a starostí s nakupováním
- Člověk zkusí nové recepty
- Umožní to vařit i lidem, kteří by jinak radši vůbec nevařili
- Je to sranda
Negativa:
- Vyšší cena - tahle legrace stála 16 dolarů, a to píšou, že jde o dvě porce (my se najíme 4, i když skromně) - ale obecně tu jídlo stojí tak dvojnásobek oproti ČR
- Moc odpadu - všechny ty pytlíčky a krabičky někdo musí vyrobit a zlikvidovat
- Musim Markétě vyndavat hrášek z jídla po jednom, protože v zápalu vaření zapomenu, že nejí nic zeleného
Vím, že třeba rohlík.cz má napojení na receptovou část, kde si člověk může přidat kliknutím do košíku suroviny na jednotlivý recept. Nikdy jsem to nedělala, protože většinou skoro všechny ty věci mám a potřebuji dokoupit jen pár ingrediencí. Ale že by někdo prodával prostě bednu surovin na jídlo, toho jsem si u nás ještě nevšimla.
Nevypadá jako Elton John? |
Markéta jako Elton je super (alespoň budeš mít jistotu, že bude na chlapy :). Ten koncept vaření mi přijde geniální - jasně problém s obaly - ale povídej to mému kapslovému presovači. Nejdřív jsem si připadal provinile (tolik odpadu!). Jenže to ristretto je z něj fakt skvělý a je hned hotový. Takže ač normálně odpad poctivě třídím, tak kvůli odpadu z baleného jídla k vaření (a mého presovače) bych souhlasil se systémovým řešením Elona Muska - prostě (s)potřebujeme další planetu! Jinak doporučuji tenhle článek z Echa - přišlo mi to jak rozprava vědců z nějaké knížky od Pratchetta.
OdpovědětVymazatSpotřebovávat planety.. a občas hodit do oceánu obrovskou kostku ledu z vesmíru... tím se zas zabrání globálnímu oteplování.
OdpovědětVymazatTo s vařením je zajímavý. Teda 16 dolarů za dvě porce je teda hodně hodně (na ameriku možná ne, když je tam dražší všechno.. jídlo i puby). Ale přijde mi to jak super způsob jak se učit vařit. Uděláš to párkrát tady z toho Plated a pak když už víš si můžeš suroviny odhadnout sám.
Jinak Markétka v novym outfitu samozřejmě frajerka!
Lucko, jsou ty sáčky popsané? Taky mi to přijde jako good pro úplné začátečníky, kteří takto získají povědomí o vaření. Jen jestli pak nejsou překvapení, když přijdou do krámu a budou chtít koupit mouku a budou se divit, že není v AL sáčku ale v nějakém divno papírovém kilovém balení. Případně že brambora je každá zvlášť balena v nějakém bio hnědém obalu. Ale 16 dolarů je fakt moc.
OdpovědětVymazatJj, sacky jsou popsane. Je to 100% blbuvzdorne. Ze si pak amik nebude umet uvarit jinak je riziko, ale to je v Ameru asi spis skutecnost u vetsiny lidi :-)
VymazatJenom teda ty obaly... že je každá blbost zabalená v plastu... ale jak říká rytíř, měli bychom si najít planetu a tam ten bordel vozit, když to neumíme jinak. a ještě nákou planetu z který vybereme ropu teda.
OdpovědětVymazatPresne, na nauceni se tech receptu (a principu vareni) je to super :-)
OdpovědětVymazat