Jak to bylo s Pannou Marií a nové báječné možnosti tekuté zloby a nenávisti

Napiš komentář
Před pár dny jsem narazil na tuhle zprávu:

Ve Francii musí odstranit sochu Panny Marie, je to náboženský symbol.

Odstranění sochy Panny Marie ve městě Publier – to je aktuální důsledek zákazu vystavování náboženských symbolů na veřejných prostranstvích, který platí ve Francii. [zdroj]

Po přelétnutí titulky jsem si řekl, že jde o nějakou blbost, nebo ta informace není celá, protože takových náboženských symbolů budou po Francii minimálně desetitisíce. To by je pak museli odstraňovat všechny...

Čirou náhodou jsem včera narazil na vysvětlení - v zásadě jde o to, že místní spolek velmi aktivně bojující za dodržování odluky státu od církve, dal město k soudu za porušení zákona z roku 1905, který zakazuje „vztyčovat či umisťovat náboženská znamení nebo symboly na veřejné pomníky nebo na jakékoli veřejné místo (= státní pozemek) s výjimkou budov určených k bohoslužbám, místa hřbitovů, hřbitovních pomníků, jakož i muzeí a výstav“. Starosta se tedy nechal slyšet, že koupí soukromý pozemek a sochu o pár metrů přesunou.

Jak vidíte, s aktuální problematikou imigrantů či nějakého nového zákona to nemá naprosto žádnou souvislost. Nepřeji vám si pod tím původním článkem otevřít "diskuzi"...

Občas přemýšlím, kde se v lidech bere ten tekutý hněv a sílící volání po pořádku a vládě tvrdé ruky. Mimo části lidí, kteří to mají vrozené (nebo "kvalitním" školstvím indoktrinované) - zkrátka je pro ně mnohem přijatelnější, když jim někdo určí malý dvoreček, zkrátí vodítko a ukáže jak vysoko mají skákat a koho pokousat, aby byl páníček šťastný, a oni měli každý den plnou misku, tu bude nově i zástup lidí krmený odpadem z všudypřítomných médií a sociálních sítí.

Nejde jen o prvoplánovitou propagandu (u nás obvykle ruskou) a hoaxy, ale i o fušerskou práci novinářů (dnes spíš špatně placených přepisovačů zpráv) - kteří mají jediný úkol - zvýšit čtenost daného média. Příjemce takových zpráv, člověk po krk naplněn mediálním odpadem, je zákonitě rozezlen a žádá změnu. Obvykle mentálně odpovídající jeho rozhledu - tedy univerzálního spasitele, který hlavně udělá pořádek a zatočí s nimi (ať už je to kdokoliv a ať už způsobuje reálný problém nebo ne).

Na hřišti tedy stojí autoři přímo falešných zpráv a hoaxů, špatně placení přepisovači a vylepšovači instantních agenturních zpráv sledující čtenost média a co nejvíce prodané reklamy, a samozřejmě ještě profesionální špičkové PR týmy, těch, co na to mají (zdravím Andreje). Pro ti nim stojí BFO (běžný Franta občan), vybavený pokrokovým vzděláním podle standardů Marie Terezie, aplikovaným mizerně placenými učiteli.

Kritické myšlení a analýza zpráv by asi měla být jednou ze základních věcí, které mladé lidi učit. K čemu je nám demokracie, když velká část lidí není schopna odfiltrovat mediální odpad. Že se člověk špatně rozhodne, na to má svaté právo. Že se nechá nakrmit blbostmi a pak fanaticky žádá změnu a zavedení "pořádku" už je problém nás všech.

Ale třeba tomu pomůže nový školský karierní systém, kdy se po pár letech stanete certifikovaným "superučitelem" a dostanete pár tisíc přidáno (hehe). Viz Vánočkový post.

Nevidím to vůbec dobře, v zasadě jde o to ovládnout a spojit masu ze dvou částečně se překrývajících částí: a) část, která svobodu nepotřebuje - důležitější je pro ní miska, spasitel a "bezpečný" dvoreček (což je legitimní postoj) a nově tu část, která mocně nakrmená mediálním odpadem hněte tekutou zlobu a volá po "změně", tvrdé ruce a spasiteli.

Zatímco staré elity to stále nechápou a zmohou se tak na mizerné úplatky pro své voliče z cizích kapes (zvýšení daní a přerozdělování) nebo na pěkné řeči o demokracii a svobodném podnikání (na čež se vykašlou den po volbách a začnou parcelovat zisky), tak nové elity vycítily příležitost a jsou připraveny na startu se o moc porvat. Andrej spasitel Agrofert "kobliha" Babiš, Petr plagiátor-realista "většina má vždycky pravdu" Robejšek a pak samozřejmě tradiční neo-náckové "čistá rasa nám zajistí skvělou budoucnost".

Komu se podaří dřív spojit tyto dvě skupiny (tedy "svobodunepotřebující" a "odpademanesmyslynakrmené") může spokojeně vládnout tvrdou rukou, případně "vystoupit z vlaku demokracie, protože ho dovezl tam, kam potřeboval".

Zatím probíhá kolíkování startovních pozic, případně utahování šroubů a fizlování (koho by napadlo, že 25 let po revoluci, když chcete někomu prodat rohlík, musíte to online hlásit do dvou sekund státu a celý systém bude zavádět za podpory uvědomělých a naštvaných občanů prominentní exSTBák?).

Vlak už supí z kopce, lokomotiva má řádně roztopeno, zastávka, kdy se bude vystupovat už se blíží. Ale možná někteří z nás to na poslední chvíli strhnou na osvědčenou kolej "Alkohol, drogy a delirium - přežiju další den".

To muselo přijít zrovna teď, když mě to kalení pomalu přestává bavit. Ach jo.

Update: Ještě jsem chvíli přemýšlel kam zařadit současného prezidenta. Nakonec ho vidím spíš jako takového "legitimizátora" sdělujícího: ne nemusíš se o nic snažit, proč bys měl být lepší, buď jaký jsi (stejně tě ty idealistické kecy vždycky srali - ve skutečnosti totiž jen nepříjemně zrcadlí tvoji neschopnost), je správné se nekriticky nakrmit mediálním odpadem a nově "bez politické korektnosti" nahlas řvát blbosti a ukázat všem, co si myslíš. Máš na to přece svaté právo! Taky lži, malicherně se msti, a podlézej silnějším. Když může prezident, proč ne ty?

0 komentářů:

Okomentovat

UWAGA! Pro odeslání komentáře zmáčkni to MODRÉ tlačítko vlevo dole.pan Lebka

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.