Policisté s trubičkou

3 komentáře
Přečetl jsem si na idnes článek o tom, že na vodáky čekají policisté s trubičkou. Takže krom plovoucích mojito barů se můžeme těšit na další občerstvení a tentokrát přímo z rukou státu.

Takhle vypadá trubička. Policisté s ní čekají na Ohři na vodáky. Kateřina Krejčí z Krajského ředitelství policie k tomu trochu zmateně dodává: "Při plavbě na vodní hladině platí stejná nulová tolerance alkoholu jako na silnici." (zdroj idnes)

V článku jsem našel i pěkný odkaz na projekt Voda nebo alkohol. Cituji větu z cílů projektu :

Název „Voda nebo alkohol?“ ukazuje na možnost volby. Někteří vodáci chtějí na vodě poznat přírodu, odpočinout si a trochu si zasportovat. A naopak jiní, spíše nevodáci, z různých příčin berou vodu pouze jako příležitosti se opíjet až za hranici přijatelnou pro okolí.

Poněkud překvapí, že autoři projektu, i přes nemalé úsilí do projektu investované, nakonec volí mylně "přírodu, odpočinout a trochu zasportovat". Je to patrné už z formulace cíle, kdy popíjení alkoholu je spojené "spíše s nevodáky" a také z mylného předpokladu, že alkoholici berou vodu pouze jako přiležitost se opíjet za hranici přijatelnou pro okolí. Krom toho, že pro dobrého alkoholika je každá příležitost vhodná k opití se za hranici přijatelnou pro okolí, dovolím si tvrdit, že si na vodě alkoholici také užívají vodní aktivity v podobné míře jako všichni ostatní.

Je to samozřejmě směšné. Alkoholici, kteří berou své poslání vážně - až ortodoxně chce se říci - si samozřejmě tuto příležitost opatří bez investic do vodáckého vybavení, nutnosti místo pití pádlovat a s dochodem 500 metrů od místa bydliště. Například na rytířský způsob u kašpara.

Další neznalost své cílové skupiny projet prokázal následujícím tvrzením :

Pro mnoho vodáků se stává řeka odpadkovým košem. PET lahve s alkoholem mají volně na provázku za lodí a voda se jim postará o chlazení. Jenže často dochází k utržení provázku o větev nebo jinou překážku schovanou pod vodou a díky tomu se v řece ocitají odpadky.

Zde je vidět, že si autor projektu nikdy nezkusil nalít do PET lahve třeba fernet a vézt ho za lodí. Není častěji kontrolované věci na lodi, než alkoholu vlečeného za lodí. Právě možnost odtržení a ztráty těchto tekutin činí z vodáckých alkoholiků zodpovědně jedince, kteří si své kalivo ohlídají.

Závěrem tedy můžeme s klidným srdcem říct, že projekt "voda nebo alkohol" těchto taky-vodáky je sice nejspíš myšlen hezky, ale bohužel je plný omylů, zavádějících až démonizujících formulací a úsměvných urban legends o březích posetých pet lahvemi plnými alkoholu.

Jediné, co je vlastně pozititní, jsou ti policisté rozdávající vodákům trubičky.

Loď ahoj.

3 komentáře:

  1. Líbí se mi představa břehů posetých chlazenými PETlahvemi s alko. To je jako vodácký ráj. Nebojím se, že by tam dlouho zůstaly... Druhá věc se týká "opíjet se až za hranici přijatelnou pro okolí". Všichni přece vědí, že si na vodu mají s sebou brát okolí s řádně posunutými hranicemi :) Jinak vše okolo Kašpara, Rytíře a alkoholismu jsou pomluvy a dávná minulost. A už vůbec jsem tam minulou středu neseděl celý den.

    OdpovědětVymazat
  2. V pátek jsem jel Ohři z Lokte do Varů a policisty s trubičkou jsem tam bohudík (s tou dýchací) či bohužel (s tou čokoládovou) nepotkal.

    Jinak v článku na idnesu je také uvedeno, že pít by neměl ani háček ani porcelán. To je prča. Jestli na vodě platí stejně nulová tolerance jako na silnici, tak by analogicky nesměli pít alkohol ani spolucestující neřidiči v autě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A háček je v podstatě motor a ten bez paliva(kaliva) nejede.

      Šefča

      Vymazat

UWAGA! Pro odeslání komentáře zmáčkni to MODRÉ tlačítko vlevo.pan Lebka

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.