Islám v ČR nechceme, vyvěsili fanoušci Slavie. Namíchli trenéra soupeře

Napiš komentář
Článek z Idnesu mě zaujal, ještě více však následná laická diskuse. Krom vyloženě stupidních a xenofobních příspěvků jsem tam objevil i několik k zamyšlení.
Vyvěsit transparent na toto konkrétní utkání bylo jistě záměrně provokativní. Neupírám nikomu právo na legální vyjádření názoru, jak nyní říkají francouzi: svoboda slova je nedělitelná, byť může ve výsledku znamenat bezpečnostní rizika. Trenéra a některé hráče soupeřů, původem kosovské albánce dle idnesu tento transparent namíchl, a trenér údajně dost nevybíravě požadoval omluvu ze strany futsalové Slavie. Neomalené příspěvky v diskuzi pod článkem si tedy určitě dovedete představit.
Trochu jsem se zamyslel a položil si otázku, nakolik je motivován "průměrný" občan ČR aby byl ochoten tolerovat přítomnost vyznavačů islámu. V podstatě nijak, převažuje obava. Kde vlastně můžeme hledat pozitivní příklady přiměřeného fungování islámských států? V Turecku bláznivého Erdogana, v Egyptě, Líbii, či snad v ropou zbohatlých arabských státech? Mnoho otazníků, nepříjemné čí žádné odpovědi. Stejně tak kolik lidí zde vlastně reálně stojí o multikulturalismus, mimo úzké intelektuální skupiny? Kdo reálně stojí o syrské uprchlíky a kdo to zaplatí, aneb vezmete si je domů pane Halíku?
Úvahy a diskusní příspěvky mě přivedly zpět do začátku 90. let a slávy songů Orlíku Daniela Landy, například textu:  "Jsi čech čech čech a tak si toho važ" :)  s výrazně akcentovanou problematikou romského etnika. Bohužel tam vidím paralely.
Ve prospěch vzrušených diskutujících pod článkem zase musím uznat, že to, že někdo nechce islám v ČR, ještě naopak od vyhrocených pseudochytrých kontrapříspěvků neznamená, že tito lidé, by chtěli svůj nesouhlas s islámem řešit násilně, radikálně a okamžitě.

Další body k zamyšlení: 20 mrtvých (včetně teroristů) ve Francii, 4000 mrtvých ze dvou, se zemí srovnaných vesnic, po řádění Boko Haram v Africe. Co má větší mediální prostor? O co nám tedy jde? Jsme humanisté (to si myslíme) nebo sebestřední pragmatici (to jsme aniž si to uvědomujeme)?

Ukrajina nejprve oznámila, že má pod kontrolou Doněcké letiště. Za tři dny vyjde zpráva, že toto před třemi lety zásadně a velmi draze rekonstruované letiště, je už zcela zničené, a mají ho pod kontrolou povstalci. Kdo nám lže a proč? A proč v článcích na netu není zmíněno, že ještě předevčírem hlásili to a ono, a že situace je vlastně zcela jiná, než jak byla dosud prezentována?
Bohužel si kladu spoustu otázek, na něž shledávám jen negativní odpovědi a nejsem zrovna naplněn optimismem ohledně dalšího vývoje.
   

0 komentářů:

Okomentovat

UWAGA! Pro odeslání komentáře zmáčkni to MODRÉ tlačítko vlevo dole.pan Lebka

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.