Sny a účtenky

4 komentáře

V noci jsem se “probudil” ze snu. Vstanu, chodím po bytě, asi něco hledám – ale samozřejmě, že i to samotné probuzení se mi jen zdálo…  Takže bych se mohl  teď konečně probudit alespoň napodruhé? Celý scénář se bohužel opakuje, opět se “probudím”, tentokrát do jiného snu (říkejme mu level2), stejná situace – stejný problém.

homeruv-mozek

Šel jsem tedy podruhé “probuzen” k pracovnímu stolu, z něho vzal nějakou účtenku, letmo ji prohlédl a otočil se – a najednou mě napadlo (stále ve snu level2), že falešnou realitu  poznáte podle toho (to jsem někde četl v normální realitě), že když se kouknete vícekrát na stejnou věc v detailu, mozek není schopen ve snu tento detail uchovat a vždy vytvoří nový . Vrátil jsem se tedy (stále sen level2) ke stolu a účtence a kouknul na ní a pak odvrátil zrak jinam a opět na ní. Několikrát. A pokaždé tam bylo něco jiného. Sakra, ono to funguje! Chvíli jsem se tím bavil a pak se radši opravdu probudil. Vyzkoušejte.

Poučení?  Težko říct, každopádně pokud kouknete na papír, a pak po několika sekundách znovu a je tam zcela něco jiného, tak pravděpodobně opravdu máte problém...

Kde vzal mozek informaci starou několik let o které už nevím, že ji vím? Chtěl mi udělat radost? Jak se mu ji povedlo spojit na správné místo do snu? Fungovalo by to stejně, i kdybych si někdy před lety nepřečetl návod na poznávání snů? A jak přesně je užitečná takhle informace pro praktický život? :) Samozřejmě naprosto zásadní, jinak budete bojovat ve své realitě se zlojedy po boku žitokouzelníků.

4 komentáře:

  1. pěkná historka :) dobře sny taky řeší feynman, kdy nějak přijde na to, že když mu při spaní na hlavu tlačí trubka, tak může ovlivňovat, co se mu zdá... je z toho úžasného objevu nadšený, ale samozřejmě se mu to celý zdá...:D

    (nebo tak nějak, už si to moc nepamatuju.)

    g.

    OdpovědětVymazat
  2. To je zvlastni. Kdyz mozek ti vzdy na uctenku napise neco jineho, bo si ten detajl nepamatuje, tak jak vis, co tam bylo minule? No nekdy zkusim

    Scopek

    OdpovědětVymazat
  3. To se budeš asi muset zeptat toho, kdo nás skládal dohromady, jak to přesně funguje :) Míněno je to tak, že ta část mozku, která dává ve snu dohromady obrázky, které "vidíš" si detaily prostě nepamatuje - znova neudělá přesně ten samý obrázek, zřejmě vytváří vždy nové detaily podle nějakých momentálních asociací a drží jen obecnou kontinuitu - účtenka je+- stále účtenkou. Ta co ten obrázek "zpracovává" si ten rozdíl chvíli pamatuje. No není to úplně exaktní věda :)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky to může být tak, že tě mozek přechcal, protože ví, že se na tu účtenku díváš, abys viděl jestli je tam jiný detail nebo stejný, tak ti tam dal jiný, aby podpořil tvou teorii.

    Takže příště, až budeš testovat falešnost reality, ti ukáže to samý a budeš v ...

    Vlastně, Houbo, tohle už je falešná realita. Co by tu jinak dělal ten Gorn na gauči?

    G.

    OdpovědětVymazat

UWAGA! Pro odeslání komentáře zmáčkni to MODRÉ tlačítko vlevo.pan Lebka

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.