Zpětný chod

Napiš komentář

Krátce po převratu se chodilo z vězení do politiky, dnes to vypadá, že jsme objevili zpětných chod. Přivírající se penězovody z EU, hmatatelný Rath v lochu a Bradáčová, které panický strach v hlavách některých propůjčuje superschopnosti. A najednou nejde o to být další rok zvolen, mít přístup k moci a zdrojům, ale hlavně o to, nejít do lochu. Ať už je tato možnost ne zcela reálná (zavřít všechny zlé chlapce se přeci jen nikdy nepodaří) je tu strach, který tu dvacet let nebyl.

A zde přichází nechtěné samočistící kouzlo politiky. Vezmeme nejmenovanou politickou stranu. Její menší část (říkejme jí Ačko, nebo Íčko :-), s větší mocí, začíná zhusta panikařit, šoupe premiérem tak divoce, že už to nechápe ani zbytek strany, natož občané. Pak je tu parta B, těch je řádově víc, rádi by obhájili svá korýtka a nejsou bezprostředně ohrožení tím, že by museli natáhnout v dalším roce tepláky. Jsou však ohroženi tím, že díky části A jejich bratrstvo kočičí pracky už nikdy nikdo nezvolí.

Občan je v roli diváka představení o které nestál, ale když už ho platí, tak by se mohl pobavit. Nemá cenu demonstrovat proti vládě, ta na občany kašle. Je třeba rozeštvat obě party proti sobě, nereálně zveličovat možnosti bojovníků za spravedlnost a budovat strach, že je jen otázka času, kdy půjde sedět někdo další. Až se parta A bude klepat strachy a začne dělat chyby (že by bleskurychlé odvolání Pospíšila?) a partě B dojde, že jejich řádově víc a jde o jejich fleky, odstaví partu A a předhodí ji lvům.

A pokud jde o strach, jako v každém dobrém hororu, nikdy nešlo o to, co skutečně vidíte, ale o představivost - čeho se bojíte, že může přijít. A to je jen ve vaší hlavě ;-)

0 komentářů:

Okomentovat

UWAGA! Pro odeslání komentáře zmáčkni to MODRÉ tlačítko vlevo dole.pan Lebka

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.